Egészség szolgáltatások

Település:
Pest megye, Vecsés

Létrehozva:
2022-01-07 14:21:30


Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Köz­pontja


Krízishelyzetben segít az Új Esély Központ. A nappali ellá­tó­in­tézmény pszichiátriai- és szen­vedély-betegeknek nyújt se­gítséget az év minden napján.

Az Új Esély Központ a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió és a vecsési önkormányzat között létrejött ellátási szerződés alapján indította el szolgáltatásait november 1-jén a Temető utca 14. szám alatt. Az egyházi fenntartású intézményben 50 pszichiátriai- és 50 szenvedélybeteg kaphat szakszerű segítséget. A szervezet célja a rehabilitáción túl, hogy megkönnyítse a vecsési ellátottak mindennapjait. Az ellátásnak nem feltétele, hogy a rászoruló baptista felekezethez tartozzon, bárki folyamodhat segítségért a központhoz, aki betöltötte a 16. életévét. – Intézményünkben négy képzett, pszichológiai vagy szociális végzettséggel rendelkező terápiás munkatárs foglalkozik az ellátottakkal. Számos szolgáltatás igénybevételére nyílik lehetőség, a tisztálkodástól az ebéden át, a televízió és internethasználatig, akár mosni, játszani és pihenni is lehet az épületben, de mindezek mellett leginkább a szakmai segítségnyújtásban szeretnénk erősek lenni. Az ellátottak becsatlakozhatnak egyéni és csoportos terápiákba, emellett fontos kiemelni, hogy jár hozzánk Vácról egy pszichiáter addiktológus, dr. Silling Tibor főorvos úr, aki az egészségügyi vizsgálatokat végzi. Vele nagyon jó együtt dolgozni, nagyon kedves ember, szeretik az ellátottak. 

Van egy lelki gondozónk is, aki felekezettől függetlenül elbeszélget azokkal, akiknek erre igényük van – foglalta össze az igénybe vehető szolgáltatásokat Alföldi-Szabó Erika, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió regionális vezetője.

De pontosan kik és milyen problémákkal fordulhatnak segítségért a vecsési Új Esély Központ munkatársaihoz?

– Olyan pszichiátriai- és szenvedélybetegek, akik nem szorulnak kórházi kezelésre, de otthon egyedül vagy családjuk körében már nem tudnak megbirkózni a problémákkal. Például akik elvesztették a munkájukat és emiatt krízishelyzetbe kerültek, esetleg olyan nők, akik szülés után nem tudnak újra beilleszkedni a társadalomba, illetve azok is, akik a világjárvány megjelenése óta kerültek nehéz helyzetbe a bezártság és az ezzel járó magány miatt. Alkohol és drogproblémákkal küzdőknek, játékfüggőknek, ami napjainkban egyre inkább az online játékfüggőséget jelenti, de egyéb addiktológiai problémával küzdőknek is segítséget nyújtunk. Ezek tipikusan olyan esetek, ahol nincs betegségtudat, az elszenvedő személye egy ilyen helyzetben teljesen másként látja önmagát, mint ahogy a külvilág látja őt és a problémáját. Általában akkor fordulnak hozzánk segítségért, amikor már kritikus a helyzetük, esetleg mikor a család azt mondja, hogy itt a vége, ha nem csinálsz valamit, akkor az utcára teszlek. Ha valaki eljön hozzánk, azzal már egy nagy lépést tett előre, hiszen felismerte, hogy változtatnia kell az életén – mondta Alföldi-Szabó Erika. 

– Ezeket a krízishelyzeteket komplexen kell kezelni, a szenvedélybetegség, illetve a pszichiátriai betegségek nem önmagukban léteznek, a családdal, a hozzátartozókkal együtt kell foglalkozni az adott problémával, ezért az egyéni terápiákon túl a hozzátartozóknak is szeretnénk csoportterápiás foglalkozásokat indítani – hangsúlyozta Bódi Ildikó, a vecsési központ vezetője, hozzátéve, hogy a segítségnyújtást senkire nem lehet ráerőltetni, a döntést mindenki maga hozza meg, és a jelentkezés önkéntes alapon működik.

Az intézmény céljai között szerepel a prevenció is, ami leginkább a fiatalok esetében vezethet célra. Alföldi-Szabó Erika elmondta, ugyan a mostani jogszabályok mellett nehezebb bejutni az iskolákba, de mindenképpen azt szeretnék, hogy ne csak akkor beszéljenek ezekről a problémákról, amikor azok már jelen vannak, hanem már azt megelőzően, minél fiatalabb korban ismerjék meg a lehetséges következményeket.

Az intézmény adományok szétosztásával is szeretné segíteni az ellátottak mindennapjait, szívesen fogadnak felajánlásokat a lakosságtól, elsősorban ruhaneműket, cipőket, de egyéb tárgyakat, eszközöket is, amelyekre már nincs szükség a háznál, de még használhatók. Az ellátottak számára minden hónapban biztosítanak egy alapélelmiszerekből álló csomagot, továbbá egy alacsony összeg befizetése ellenében napi egyszeri étkezésre is lehetőségük van a központban. Az ételt helyben, az oktatási intézményeket is ellátó vecsési központi konyhában készítik. Az Új Esély Központ hétköznapokon reggel 8 órától 16 óráig, míg hétvégente – ekkor terápiás foglalkozások nincsenek, csak az alapszolgáltatások vehetők igénybe – 8 órától 14 óráig várja azokat, akik az említett betegségek miatt segítségre szorulnak.

https://vecsesitajekoztato.hu/2022/01/03/krizishelyzetben-segit-az-uj-esely-kozpont/

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »