Az igazi Vecsési Savanyított káposzta

Kategória:
Helyi receptek, Egyéb receptek

Létrehozva:
2022-01-05 17:50:48

Cikk írója:
Lévai Andrásné


Az igazi Vecsési Savanyított káposzta


A VECSÉSI SAVANYÍTOTT KÁPOSZTA


Összetevők:
 Káposzta, Só, Fűszerek

Nem hőkezelt termék.


Kiváló élvezeti értékű, télen is kitűnő vitaminforrást nyerünk a házi savanyítású káposztánkkal.

A savanyítás kultúrája a mai Bajorország területéről származik. A Vecsésre és környékére betelepült sváb családok a magukkal hozott technológia alapján honosították meg a savanyított káposzta gyártását a környező falvakban. A technológia kialakulása feltehetően a szegénységre vezethető vissza és az sem kizárt, hogy véletlenül jöttek rá arra, hogy a télire elraktározott és időközben tejsavas erjedésen keresztülment káposzta magas élvezeti értéket nyújt.
A savanyú káposzta eleinte csak a családok saját fogyasztását elégítette ki, karácsonyra, húsvétra és esküvőkre készítettek nagyobb mennyiséget. Azóta Magyarországon " Hungaricumnak " elnevezett termék lett belőle. Napjainkban az ország több területén készítenek kiváló minőségű savanyított termékeket, de az igazi savanyúságokat Vecsésen találja az ínyenc érdeklődő. 

http://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »