Ferenc József és felesége, Sissi többször járt Vecsésen

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-01-08 14:56:34

Cikk írója:
Lévai Andrásné


Ferenc József és felesége, Sissi többször járt Vecsésen


A decemberi újságban közzétettük Kiss Gábor tanár úrnak, az Andrássy iskola pedagógusának írását a címben olvasható szenzációról.

A szer­kesztőséghez írt levelében arról tájékoztatott bennünket, hogy hely-történeti kutatása közben talált rá az érdekes információra, idézünk a leveléből: „Az Andrássy-telep régi történetét kutatva találtam rá a Vadász- és Versenylapra. Az újság 1872 és 1884 között hat királyi látogatást említ Vecsésen. Kétszer Ferenc József egyedül, kétszer a királyné egyedül, kétszer a házaspár együtt járt vadászaton településünkön. A házigazda Andrássy Aladár volt. Írtam erről egy kis cikket, csatolva küldöm” . Ezt olvashatták, amiből kiderült, hogy ezek a királyi vadászatok egy vadászkastélyhoz kötődtek. Korabeli leírásokból tudjuk, hogy az Andrássy-családnak volt egy vadászkastélya egy háromholdas birtokon a mai Major, Lorántffy és Barcsay utcák területén. A nem mindennapi szenzációt ismertető írást elküldtük Németh Ágnesnek, a Bálint Ágnes Emlékház vezetőjének. Hogy miért? Ez kiderül az alábbi írásból.

A vadászkastély

A vadászkastély helyén építette fel Bálint Ágnes dédapja ezt a házat

Bálint Ágnes írónő családja számára is érdekes eredményt hozott Kiss Gábor tanár úr búvárkodása a régi vadászlapokban, melynek során kiderítette, hogy hat alkalommal jártak koronás fők Vecsésen vadászat céljából. A házigazda többnyire Andrássy Aladár volt (1827–1903), gróf Andrássy Gyula bátyja, akinek Vecsés melletti vadászkastélya akkoriban még – az 1870-es évektől – igen messze feküdt a falutól, és a fás, ligetes, patakos területen jól lehetett nyúlra, fácánra, valamint az idézett történetek szerint főleg rókára vadászni.

A régi vadászkastélyból – legalábbis abból, ami megmaradt belőle – emlékház lett, amely Bálint Ágnes írónő emlékét ápolja, aki bő hatvan évig élt itt a vadászkastélyt megvásároló dédapa unokájának feleségeként. A család igyekezett korhűen helyreállítani a házat, ahogyan emlékeinkben él, de a lebontott részt anyagiak hiányában nem tudjuk visszaépíteni. Pedig ki tudja, jöhetnek még idők, amikor Vecsés turizmusa annyira fellendül, hogy egy helyreállított, romantikus Sissi-legendát őrző vadászkastély, amelyben netán még Ferenc József császár is megfordult, nagy vonzerőt jelenthetne.

https://vecsesitajekoztato.hu/

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »